Echt niet?

Waarom heet de islam eigenlijk islam? Bij de twee andere religies is dat anders. Joden behoren bij het jodendom. Christenen bij het christendom. Maar moslims tot de islam.

D0C3F5E8-60AB-4DB9-B4C3-18063EDCDB8C

Het etymologisch woordenboek schrijft over “christendom”:

1.  De toestand christen te zijn, het zijn van christen.

Het christendom betekent dus gewoon: het zijn van christen. Het jodendom: het zijn van jood.

Dat is volgens mij ook de essentie van een religie: een verzameling mensen die een godheid aanbidt op ongeveer dezelfde manier naar aanleiding van heilige geschriften. Zonder die verzameling mensen heeft een religie geen enkele zin.

Toch noemen we de islam islam en niet moslimdom. Terwijl ook de islam een verzameling mensen, moslims, is die een godheid, Allah, aanbidt op ongeveer dezelfde manier, naar aanleiding naar dezelfde heilige geschriften, genaamd de koran.

Waarom schrijf ik dit eigenlijk? Wat maakt het nou uit of de islam islam heet, of moslimdom? De aanleiding voor dit schrijven is het filmpje van de PVV in de zendtijd voor politieke partijen. Waarin de islam zo goed als alle gruwelijkheden die er op de wereld bestaan, krijgt toegeschoven. Nou en? zult u misschien denken, het is de islam. Het gaat over de religie. Maar is dat ook zo? Wát als er in plaats van “islam” bijvoorbeeld “jodendom” boven de rode lijn, die later druipt van het bloed, had gestaan? Geheid dat het CIDI (terecht) de maker ervan had aangeklaagd voor antisemitisme, voor racisme. Het jodendom betekent immers: de toestand jood te zijn. En met het jodendom bedoel je dus ook alle joden. Net zoals je met het christendom alle christenen bedoelt en met het moslimdom alle mosl… Oh nee, toch niet. Want dat heet de islam. En met de islam bedoelt Geert écht niet alle moslims. Echt niet.

Echt niet?

Maar wat is dan de islam zonder moslims? Toch net zoveel als het jodendom zonder joden en het christendom zonder christenen? Helemaal niets. Maar ja, de islam heet islam en niet moslimdom, dus kun je lekker de islam van allerlei gruwelijkheden beschuldigen, zonder al die moslims ermee te bedoelen. Toch?

Geloof je het zelf, Geert?

Ik niet.